Češnje

Češnje dozorijo konec maja oziroma v začetku junija in niso le okusne, ampak tudi zelo koristne za naše zdravje. Vsebujejo mikrohranila kot so kalij, kalcij, krom, baker ter folat in C vitamin. Prav tako vsebujejo velik delež vode (od 80 do 90 %), ogljikovi hidrati predstavljajo večino njihove energijske vrednosti, vsebujejo pa tudi 1,5 g prehranskih vlaknin na 100 g.

Bogate so z antioksidanti, med drugimi tudi z melatoninom, ki ima vlogo uravnavanja ciklusa spanja in budnosti. Iz tega lahko povzamemo, da češnje izboljšujejo spanec, saj naj bi že manjši vnos melatonina s hrano izboljšal kvaliteto spanca. Prav tako upočasnjujejo proces staranja, saj zaradi polifenolnih snovi preprečujejo oksidativni stres. Antocianini, ki dajejo češnjam značilno rdečo barvo in flavonoidi delujejo protivnetno in zmanjšujejo bolečine pri kroničnih vnetnih obolenjih kot je artritis. Prav tako zmanjšujejo tveganje za nastanek kroničnih vnetnih bolezni kot so bolezni srca in ožilja, sladkorne bolezni in celo raka.

Najbolj priporočljivo je uživanje svežih češenj, lahko pa jih tudi uporabimo v sladicah, napitkih, jih predelamo v marmelade, zamrznemo. Če jih shranjujemo v hladilniku, se bomo z njimi lahko sladkali kar nekaj časa. Po obiranju češnje ne zorijo več, zato je pomembno obiranje zrelih plodov.