Ideje za jedi in prigrizke na pikniku

Piknik lahko pripravimo tudi na bolj zdrav način ali pa preprosto h klasičnim jedem za piknik vključimo še nekaj bolj hranilnih jedi in prigrizkov. Ideje so primerne tudi za tiste, ki se prehranjujejo vegetarijansko ali vegansko.

Sadna ali zelenjavna nabodala

Sadna in zelenjavna nabodala pripravimo iz različnih vrst sadja in zelenjave. Pri zelenjavnih nabodalih uporabite surovo ali popečeno zelenjavo (lahko tudi kombinirate oboje), vmes za popestritev lahko dodate sir ali popečen tofu. Poleg sadnih nabodal lahko postrežete tudi jogurtovo omako ali pa stopljeno čokolado.

Paradižnik z mocarelo

Paradižnike prečno narežemo na tanke rezine in nanje položimo rezine mocarele. Nato posolimo, pokapamo z olivnim oljem in posujemo s svežo ali suho baziliko. Za tiste, ki mlečnih izdelkov ne uživajo, je na trgu veliko sirnih nadomestkov, ki so zelo okusna zamenjava sirom.

Ješprenova solata

Skupaj zmešamo ohlajen kuhan ješprenj, na kocke narezan paradižnik, papriko in por, sladko koruzo, fižol ali čičeriko, feta sir, olivno olje, limonin sok in začimbe po okusu (sol, poper, drobnjak). Ješprenj lahko zamenjamo z ajdovo ali proseno kašo, kvinojo ali amarantom. Po želji lahko dodajamo tudi oreščke, semena, tuno, avokado, lečo, bob itd.

Na pikniku so zagotovo nepogrešljivi tudi namazi. Lahko jih preprosto namažemo na kruh, krekerje ali pa vanj pomakamo različne vrste sveže zelenjave.

Fižolov namaz s suhimi paradižniki

V mešalniku zmešamo rjav fižol, na soncu sušen paradižnik, čebulo, sol in svež poper.

Namaz iz oliv

Olive, liste bazilike, pinjole in olivno olje s pomočjo mešalnika zmešamo v gladek namaz. Za pikanten okus mu lahko dodamo manjši feferon ali čili v prahu.

Avokadov namaz

Za avokadov namaz potrebujemo avokado, svež limonin sok in začimbe po želji (česen, sol, poper, peteršilj). Avokado pretlačimo z vilico in vse sestavine dobro premešamo.

Čičerikin namaz

Tudi čičerikin namaz pripravimo čisto enostavno, saj v mešalniku le do gladkega zmešamo čičeriko in pločevinke, limonin sok, sezamovo pasto (tahini), česen, sol in olivno olje. Lahko mu dodamo tudi pečeno peso ali bučni pire, kar bo namaz obarvalo rdeče ali oranžno.

Prav tako lahko na žaru spečemo različne vrste zelenjave kot so bučke, jajčevci, šampinjoni, paprika, koruza, šparglji, češnjevi paradižniki ali pa zelenjavo preprosto postrežemo surovo. Pozabiti ne smemo na sveže sadje, ki ga lahko narezanega prinesemo s sabo v posodicah, za popestritev jedilnika in prigrizek pa lahko vključimo tudi mešane oreščke in suho sadje kot so suhe fige, marelice, slive, datlji.