Festival Dojiva se v Brežicah

V soboto, 7. avgusta, je v parku pri Knjižnici Brežice, v sklopu tedna dojenja, potekal festival Dojiva se. Festival je bil namenjen staršem in bodočim staršem, ki jih zanima zgodnje obdobje otroka in njegov razvoj. Brežice so festival gostile drugo, po Sloveniji pa je potekal že osmo leto. Organizira ga spletna šola za starše Veva s svojimi organizatorkami. Druženje je bilo prijetno in sproščeno, imele smo pripravljene vodnike Zaupam si, za katere smo zbirale prostovoljne prispevke. V parku so bile pogrnjene odejice in blazine za sprostitev, prijeten klepet ter za izvajanje masaže pod vodstvom inštruktorice masaže dojenčkov po metodi IAIM. Starši so si lahko ogledali trakove za nošenje dojenčkov in pralne pleničke.

Otroci so se lahko zabavali na igralih, pihali milne mehurčke, prelistali knjigo po izbiri in se zabavali. Knjižnica Brežice je imela razstavljene otroške knjigice in knjige o vzgoji, starševstvu in dojenju.

Za dodatno razvajanje je poskrbel čaj iz citronske melise, vrtnice in plahtice. Obiskovalke so si lahko vzele tudi lepo misel/afirmacijo in tattoo nalepko z napisom Zaupam si, ki bo vsako mamico opomnil na to, da ona najbolje ve kaj je najboljše za njenega otroka in zanjo, ter da naj si preprosto zaupa.

Obiskalo nas je kar nekaj mladih družinic in njihovega obiska smo se zelo razveselile. Druženje je bilo prijetno in v sproščenem vzdušju, tudi smeha ni manjkalo. Ker je namen festivala tudi pomoč in informiranje mamic in družin o pomenu dojenja, premagovanju težav z dojenjem in drugih izzivih starševstva, smo govorili tudi o tem.

Naslednje leto festival zagotovo ponovno organiziramo, mogoče tudi s kakšnimi spremembami, ki so vedno dobrodošle, kajne?

Za vsakim otrokom,

ki verjame vase,

stoji starš,

ki je vanj verjel prvi.