Društvo Beli obroč Slovenije

Društvo za pomoč žrtvam kaznivih dejanj deluje od 5. decembra 2003. Kot nepolitično in nepridobitno društvo, oblikovano po avstrijskem modelu ga je ustanovilo Društvo državnih tožilcev, na čelu s takratno predsednico društva gospo Vlasto Nussdorfer. Ustanovljeno je bilo z namenom izboljšanja položaja žrtev kaznivih dejanj v slovenskem prostoru. Društvo nudi pomoč predvsem žrtvam nasilja v družini.

Naloge in poslanstvo društva:

Osnovno poslanstvo Društva Beli obroč ostaja celovita skrb za žrtve nasilja in obveščanje javnosti o celotnem spektru pomoči žrtvam (npr. sodelovanje na festivalih, sejmih, v medijih).

  • Nudenje brezplačne pravne, psihosocialne in materialne pomoči žrtvam kaznivih dejanj,
  • poštena in pravična povrnitev škode,
  • aktivna udeležba v kazenskih postopkih in pred drugimi institucijami ter
  • izmenjava izkušenj in informacij med članicami foruma za zagotavljanje čim boljše prakse in znanja,
  • informiranje in osveščanje o nasilju in vplivu nasilja na duševno zdravje v obliki predavanj,
  • terensko delo (pomoč prostovoljcev pri opravilih, zagotavljanje podpore uporabnikom, spremstvo),
  • sodelovanje z državnimi organi in nevladnimi organizacijami na področju nasilja,
  • izobraževanje prostovoljcev, ki so vključeni v delovanje društva,
  • nudenje materialne pomoči žrtvam (v obliki darilnih kartic, paketov hrane, paketov oblačil),
  • štipendiranje otrok z izkušnjo nasilja v družini.

Sodelovanje z glasbenikom Damirjem Kovačićem

V sodelovanje s produkcijsko hišo iz Zagreba MaBoo, ki je ustvarila kratek film z naslovom Behind closed doors, je Damir Kovačić posnel videospot za pesem Nisi sama. Pesem ima globoko sporočilo in želi opozarjati na nedopustnost nasilja okrog nas in žrtve opogumljati. Prav tako želi ozaveščati in odpira vrata domov, kjer stene skrivajo marsikaj usodnega.

Svojega navdušenja nad sodelovanjem ni skrivala niti sama ustanoviteljica društva, gospa Vlasta Nussdorfer, ki je tudi sama akterka v omenjenem video zapisu. Vlasta Nussdorfer nam je zaupala: “V Belem obroču Slovenije smo veseli vsakogar, ki se odloči sodelovati z nami in svetlim ciljem pomoči žrtvam nasilja. Damirjeva pesem “Nisi sama” je velika vzpodbuda tistim, ki se znajdejo v pasteh nasilnih odnosov in prav zaradi osamljenosti predolgo molčijo, nasilniki pa dominirajo in si jih v celoti podrejajo. Prisluhniti in pomagati, je zato naše uspešno geslo. Hvala Damirju, kajti njegova pesem ima močno sporočilno noto in odpira vrata domov, kjer stene skrivajo marsikaj usodnega. Torej: ne molčite, spregovorite in poiščite pomoč.”

Damir o projektu

“Nikoli si nisem misli, da bom za “navdih” jemal tako kruto temo, kot je nasilje. Pri teh zadevah res ne moremo in ne smemo gledati stran. Do vsakršnega nasilja imam res ničelno tolerance. Še posebej, če gre za najbolj ranljive skupine, kot so otroci, starejši, ženske, osebe s posebnimi potrebami, pa tudi moški. Družinsko nasilje ni več in nikakor ne sme biti samo stvar družine, to je stvar nas vseh, kot družbe. Pesem posvečam vsem in želim vzpodbuditi družbo, da ne obrača glave stran, pač pa vsakršno zlorabo tudi prijavi. O tem moramo govoriti na glas. To ne sme biti tabu tema. Zahvaljujem se za zaupanje Belemu obroču in seveda MaBoo ekipi,“ je zaključil.

Tudi letos se bo odvijal Festival Lupa 2021, kjer se predstavljajo nevladne organizacije, ki bodo svoje stojnice postavili 15. septembra ob Ljubljanici na Bregu. Tam bodo svoje projekte predstavili tudi člani društva Beli obroč, družbo pa jim bo delal tudi pevec Damir Kovačić.