Porodnišnici Novo mesto prešite odejice in oblačila za novorojenčke

Novomeško Društvo za razvijanje prostovoljnega dela je tamkajšnji porodnišnici te dni podarilo zajeten zavoj s prešitimi odejicami in oblačili za novorojenčke. T. i. prve odejice je v okviru programa socialne aktivacije, ki ga izvaja omenjeno novomeško prostovoljsko društvo, sešilo 15 udeleženk oz. priseljenk z ozemlja nekdanje Jugoslavije.

Zamisel o donaciji odejic in prvih oblačil za novorojence porodnišnici Splošne bolnišnice Novo mesto je vzklila v kolektivu društva, ki med drugim izvaja program socialne aktivacije, financirata ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter Evropski socialni sklad, je za STA pojasnila predstavnica društva Mirjana Martinović.

Program družbene socializacije in usposabljanja za trg dela, ki ga bodo končali prihodnje leto, sicer izvajajo zadnji dve leti. Namenjen je priseljenkam, večinoma ženskam s Kosova, iz Severne Makedonije in tudi BiH.

Program začenjajo z učenjem slovenskega jezika, njegove udeleženke pa nato seznanijo še z veščinami za lažjo zaposlitev. Gre za uporabo računalnikov, pisanje življenjepisa, iskanje prostih delovnih mest in druge socialne veščine, je navedla predstavnica društva.

Pri tem društvo sodeluje tudi z novomeškim zdravstvenim domom, zaposlitveno agencijo Adecco, Zavodom RS za zaposlovanje, s Spot točko in z drugimi. Dobro sodelujejo tudi z novomeškim Centrom biotehnike in turizma Grm, kjer se običajno polovica skupine uči pomoči v kuhinji, medtem ko se druga polovica udeleženk šivanja uči v društvenih prostorih na novomeškem Novem trgu.

Da gre za uspešen program, med drugim dokazuje to, da je polovica od 15 udeleženk zadnje skupine, ki je delo končala konec avgusta, že našla zaposlitev, je dodala.

Društvo sicer omenjeni program nadaljuje z novo skupino, hkrati pa napoveduje še podobne akcije, je še dejala Martinovićeva.