Nacionalni medresorski program športajmo in berimo

Začenja se nacionalni medresorski program športajmo in berimo za spodbujanje branja med mladimi športniki in športnicami. Z njim želijo širiti zavedanje, da je bralna pismenost temeljna za pridobivanje novega znanja na vseh področjih. Program bo do konca meseca potekal na petih lokacijah, v Kopru, Kranju, Murski Soboti, Mariboru in Novem mestu.

Cilj programa športajmo in berimo je povezati mlade in vrhunske športnike ob pogovoru o branju in knjigi, jim predstaviti, kako lahko s pomočjo znanja iz knjig ter branja kot tehniko treniranja možganov napredujejo tudi na športnem področju, in vplivati na njihov odnos do branja. Ciljna skupina so mladostniki med 15. in 19. letom, ki večino svojega prostega časa namenijo športu, so zapisali na vladnih spletnih straneh.

Nosilka programa je tudi letos Mariborska knjižnica, v programu sodelujejo še Mestna knjižnica Kranj, Osrednja knjižnica Srečka Vilharja Koper, Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto ter Pokrajinska in študijska knjižnica Murska Sobota.

Nacionalni medresorski program temelji na nacionalni strategiji za razvoj bralne pismenosti za obdobje 2019-2030. Pri oblikovanju programa so sodelovali ministrstvi za kulturo in za izobraževanje, znanost in šport, Zavod RS za šolstvo, Center za spodbujanje bralne pismenosti pri Mariborski knjižnici, Javna agencija za knjigo in Olimpijski komite Slovenije – Združenje športnih zvez.

Program so začeli pilotno razvijati leta 2020 v okviru Evropskega tedna športa v obliki pogovora med vrhunskimi in mladimi športniki ob knjigi in branju, v splošnih knjižnicah v Kopru, Mariboru in Kranju.