Bled: 18. kongres slovenskih založnikov

V blejskem Hotelu Park poteka 18. kongres slovenskih založnikov, ki ga zaznamuje nenavadna enačba branje = zdravje. Program kongresa tvorijo štirje sklopi, ki po napovedi “pokrivajo najbolj aktualne teme iz založništva in knjigotrštva ter pomembne novosti na področju upravljanja z avtorskimi pravicami v luči novih tehnologij in evropskih uredb”.

Kongres zaznamuje enačba branje = zdravje, udeležencem pa jo bodo pomagali razreševati domači in tuji strokovnjaki, med njimi nizozemski profesor Adriaan van der Weel in slovenski raziskovalec Jaka Gerčar, ki bosta predstavila zamisel “indeksa bralnega zdravja”, zasnovanega po zgledu razvpitega “indeksa splošne sreče”. Vlasta Zabukovec in Ljubica Marjanovič Umek pa bosta s Carmen L. Oven spregovorili o domačih izkušnjah in dognanjih stroke, od biblioterapije do vplivov skupnega branja odraslih in otrok. Saša Ogrizek iz Mestne občine Ljubljana pa bo predstavila izkušnje z zanimivo domačo prakso, so vsebino povzeli v Društvu slovenskih založnikov, ki kongres tudi organizira.

V nadaljevanju kongresa bodo pogledali na stanje založništva doma in po svetu. “Ozrli se bomo po številkah, ki so zaznamovale knjižno produkcijo v preteklem letu in nam jih bo predstavila Damijana Kisovec iz Narodne in univerzitetne knjižnice, nagovorila pa nas bo tudi predsednica evropske zveze založnikov, Anne Bergman, ki se bo dotaknila nekaterih novosti na področju upravljanja z avtorskimi pravicami,” je napovedala zastopnica društva Valentina Smej Novak.

Miha Kovač bo po njenem zapisu predstavil spremembe na evropskem knjižnem trgu v zadnjih dveh letih, Slavko Pregl se bo z Rudijem Zamanom in Luko Novakom iz kolektivne organizacije SAZOR pogovarjal o novostih na področju kolektivnega upravljanja z avtorskimi pravicami, Katarina Černe iz Zveze društev slepih in slabovidnih Slovenije pa bo osvetlila tudi uporabo Marakeške deklaracije v praksi.

Osrednji sklop bo namenjen aktualnim mednarodnim temam, slovenskim založnikom na mednarodnih sejmih, v luči dveh prihajajočih častnih gostovanj na knjižnih sejmih v Bologni in v Frankfurtu. Razvoj in aktivnosti pri projektu Bologna bo po sporočilu društva predstavila Katja Stergar iz Javne agencije RS za knjigo (Jak). V.d. direktorja Jaka Dimitrij Rupel bo predstavil vizijo in program Slovenije v Frankfurtu, na zaključni okrogli mizi, ki jo bo vodila Ksenija Horvat, pa bodo izmenjali mnenja slovenski založniki.

V sklepnem delu se bodo na kongresu posvetili še izzivom novih knjižnih form v svetu, ki ga upravljajo zasloni. Na pogovoru, ki ga bo povezoval Lenart J. Kučić, se bodo s poznavalcema Markom Hercogom in Marjanom Povšetom posvetili zvočnim knjigam v času pretočnih vsebin, Carlo Carrenho iz globalnega podjetja Streetlib pa bo na podlagi švedske izkušnje spregovoril o prihodnosti digitalnih knjižnih form, so še zapisali v društvu.