Ob prazniku slovenskega športa: Aktivna naj bo vsa družina

Ob prazniku slovenskega športa ministrstvo za zdravje poudarja pomen redne vseživljenjske telesne dejavnosti za ohranjanje in krepitev zdravja, v športne aktivnosti pa naj bo vključena vsa družina. Za ohranjanje zdravja je pomembno tudi zdravo prehranjevanje, so sporočili z ministrstva. S praznikom športa se danes začenja evropski teden športa.

Na ministrstvu opozarjajo, da se Slovenci, kljub temu, da se rezultati pri nekaterih skupinah prebivalstva izboljšujejo, še zmeraj premalo gibamo. Število ljudi s prekomerno telesno težo se je v zadnjih tridesetih letih podvojilo, večjo telesno težo od priporočene pa ima več kot dve tretjini moških in slaba polovica žensk. V času epidemije covida-19 je telesna dejavnost med odraslimi upadla, poslabšale so se gibalne sposobnosti otrok. Glede na zadnje trende je zelo pomembno spodbuditi redno aktivno skupno preživljanje prostega časa vse družine, so zapisali na ministrstvu.

Ministrstvo za zdravje izpostavlja tudi pomen zdravega športa mladih. V želji spodbuditi čim več mladih k športnemu udejstvovanju, poskrbeti za njihovo dolgoročno zdravje in posledično tudi za dolgoročno uspešnost športa mladih, so v sodelovanju z različnimi strokovnjaki pripravili strokovno gradivo za pediatre Podprimo mladega športnika, za starše športnikov pa brošuro Podprite svojega otroka športnika.

Za ohranjanje zdravja je poleg redne vseživljenjske telesne dejavnosti pomembno tudi zdravo prehranjevanje, ki obsega redno uživanje obrokov, vključevanje vseh skupin živil v obroke, zlasti pa uživanje zadostnih količin sadja in zelenjave. Pomembno je tudi zmanjšati vnos soli in sladkorja, ki ga največ zaužijemo s sladicami in sladkimi pijačami.

Evropski teden športa je pobuda Evropske komisije za spodbujanje športa in telesne dejavnosti v Evropi. Slogan kampanje je #beactve/#bodiaktiven, njen cilj pa je spodbuditi prebivalce Evropske unije k redni telesni dejavnosti. Namen kampanje je tudi povezovanje, združevanje in vključevanje na evropski, nacionalni in lokalni ravni preko športa in telesne dejavnosti.