Z oktobrom začetek nacionalne kampanje za promocijo lokalnega mleka in mlečnih izdelkov

Ministrstvo za kmetijstvo z oktobrom začenja z nacionalno kampanjo za promocijo lokalnega mleka in mlečnih izdelkov z geslom Najboljše imamo doma. Z njo želijo spodbuditi javnost k večjemu poseganju po slovenskem mleku in mlečnih izdelkih ter izpostaviti prednost izdelkov z znakom Izbrana kakovost – Slovenija, je dejal minister Jože Podgoršek.

Znak Izbrana kakovost – Slovenija potrošniku zagotavlja nakup mleka in mlečnih izdelkov višje kakovosti, ki so pridelani in predelani v Sloveniji pod nadzorom neodvisnih certifikacijskih organov, so sporočili z ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

“S kampanjo želimo spodbuditi javnost k večjemu poseganju po slovenskem mleku in mlečnih izdelkih iz slovenskega mleka. Izpostaviti želimo prednosti izdelkov z znakom Izbrana kakovost – Slovenija, ki se odražajo tudi v odgovornejšem odnosu do okolja, saj izdelki iz lokalnega okolja ne prepotujejo dolgih razdalj,” je poudaril minister Podgoršek.

Oskrba z lokalno pridelano hrano po sistemu kratkih verig se po njegovih besedah kaže v bolj polnem okusu in večji svežini izdelkov. “Ne nazadnje pa podpora lokalne pridelave in predelave dolgoročno vodi v razvoj kmetijstva in živilskopredelovalne panoge ter zagotavlja samooskrbo Slovenije s kakovostnim mlekom, saj je ta zagotovilo za višjo kakovost in preverjeno lokalno poreklo,” je še dejal minister.

Po pojasnilih generalne direktorice direktorata za hrano in ribištvo na ministrstvu Ane Le Marechal Kolar izdelki v shemi izbrane kakovosti sledijo zahtevam iz specifikacije za mleko in mlečne izdelke, ki so jo pripravili proizvajalci in jo je potrdilo ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

“Če želijo pridelovalci in predelovalci mleka pridobiti pravico do uporabe znaka, morajo pridobiti certifikat, zato so podvrženi rednim letnim kontrolam neodvisnih certifikacijskih organov. Vse to potrošnikom daje zagotovilo, da so mleko in predelani mlečni izdelki označeni s tem znakom višje kakovosti in prihajajo iz Slovenije,” je dodala Le Marechal Kolarjeva.

Kampanja v ospredje postavlja tudi sporočila o varnosti, kakovosti in sledljivosti mleka, pridelanega in predelanega v Sloveniji. Hkrati izpostavlja pestro ponudbo lokalnega mleka in mlečnih izdelkov na trgovskih policah ter vključevanje mleka in mlečnih izdelkov izbrane kakovosti v prehrano v javnih ustanovah ter ponudbo gostinskega sektorja.

V kampanji je pozornost namenjena nadzoru nad pridelavo slovenskega mleka v shemi izbrane kakovosti in predelavo v raznorazne mlečne izdelke. Vsebina se dotika tudi trajnostnih vidikov lokalne pridelave mleka z izpostavljanjem pomembnosti krajših transportnih poti lokalnih izdelkov v primerjavi s ponudbo iz uvoza, boljšega nadzora nad kakovostjo mleka in krajšega časa od molže do končnega izdelka.

Ključna prednost znaka Izbrana kakovost – Slovenija je jasno in poenoteno označevanje porekla, kar potrošnikom olajša izbiro kakovostnih izdelkov. Poleg sektorja mleka so v shemo izbrane kakovosti doslej pristopili še pridelovalci in predelovalci iz sektorjev mesa in sadja.

Nacionalna kampanja za sektor mleka z geslom Najboljše imamo doma se izvaja v okviru obstoječega nacionalnega projekta Naša super hrana, ki je skupni projekt države ter različnih sektorjev pridelave in predelave hrane.

Aktivnosti kampanje za sektor mleka, kot so oglasi, članki in video recepti, se bodo izvajale letošnje jeseni do poletja 2023.