Svetovni dan cerebralne paralize

Svetovni dan cerebralne paralize bo letos ob ozaveščanju javnosti potekal pod geslom Milijon razlogov. Po svetu s to boleznijo živi več kot 17 milijonov ljudi, zato bodo v Zvezi društev za cerebralno paralizo Sonček opozarjali, da je vsaka oseba s cerebralno paralizo razlog, da si družba prizadeva za dostopnejšo prihodnost za vse, so sporočili.

Svetovni dan cerebralne paralize, ki ga od leta 2012 obeležujemo 6. oktobra, je družbeno gibanje, katerega cilj je spregovoriti o cerebralni paralizi in izzivih, ki jih ta prinese v vsakdanjem življenju, so v sporočilu za javnost navedli v Zvezi društev za cerebralno paralizo Sonček.

Ob tem pozivajo vse, da se združijo in proslavijo ter podprejo osebe, ki živijo s cerebralno paralizo. “Želimo si, da bi vsi ljudje sprejemali raznolikosti in pomagali ustvarjati dostopnejšo prihodnost za vse. Ker s cerebralno paralizo živi več kot 17 milijonov ljudi po vsem svetu, obstaja na milijone razlogov, da se naš glas 6. oktobra sliši,” so zapisali.

Hkrati pozivajo vse k pomoči pri ozaveščanju javnosti o cerebralni paralizi, kar bo obolelim osebam omogočilo doseganje potencialov v vseh življenjskih obdobjih. Prav vsaka oseba, ki živi s cerebralno paralizo, je razlog, da si prizadevamo za spremembe, so prepričani.

Svetovni dan cerebralne paralize je po njihovem mnenju tudi priložnost, da opozorijo na nujnost odpravljanja razlik med vsakodnevnimi okoliščinami in realnimi zmožnostmi oseb, ki živijo s posledicami cerebralne paralize. V ta namen bodo v Zvezi društev za cerebralno paralizo Sonček pripravili več dejavnosti, med drugim bodo v Ljubljani, Mariboru, Kopru, Slovenj Gradcu in Ptuju postavili stojnice, na kateri bodo podajali informacije o cerebralni paralizi.

Zvečer pa bodo v večjih slovenskih mestih nekatere znamenitosti oziroma javne zgradbe proti večeru zasijale v zeleni barvi, ki je barva cerebralne paralize.