otrok piše

Svetovni dan ozaveščanja o disleksiji in drugih specifičnih učnih težavah

Društvo Bravo za pomoč otrokom in mladostnikom s specifičnimi učnimi težavami ob svetovnem dnevu ozaveščanja o disleksiji in drugih specifičnih učnih težavah opozarja na potrebe oseb s temi težavami. Od danes osnovne in srednje šole ter šole s prilagojenim programom lahko dostopajo do e-knjige Življenjske zgodbe oseb s specifičnimi učnimi težavami.

Društvo Bravo vsako leto organizira dejavnosti, s katerimi želi širšo javnost seznaniti s področji in potrebami otrok, mladostnikov in odraslih s specifičnimi učnimi težavami. Letos vsem osnovnim in srednjim šolam ter šolam s prilagojenim programom z namenom ozaveščanja omogočajo dostop do e-knjige Življenjske zgodbe oseb s specifičnimi učnimi težavami, ki bo objavljena tudi na spletni strani društva, so sporočili.

Otroci in mladostniki s specifičnimi učnimi težavami so zelo raznolika skupina, pri katerih se zaradi znanih in neznanih motenj ali razlik v delovanju centralnega živčnega sistema, kljub povprečnim ali nadpovprečnim intelektualnim sposobnostim, pojavljajo izrazite težave pri branju, pisanju, pravopisu in računanju.

Pojavljajo se tudi zaostanki v razvoju in primanjkljaji pozornosti, pomnjenja, mišljenja, koordinacije, komunikacije, socialnih sposobnosti in emocionalnega dozorevanja. Primanjkljaji vplivajo na kognitivno predelovanje besednih in nebesednih informacij ter vse življenje vplivajo na učenje in vedenje, pojasnjujejo v društvu.

“Čustvene stiske, ki jih doživljajo otroci, mladostniki in starši ter odrasli so pogosto premalo upoštevane, a imajo pomemben in dolgoročen vpliv na posameznikovo življenje in duševno zdravje. Pozitivno naravnano ožje in širše okolje čustvene stiske pomembno zmanjša in omogoča posameznikom razvoj močnih področij ter izobraževalno uspešnost in pomemben doprinos k razvoju družbe,” so zapisali.

V šolajoči populaciji je okrog deset odstotkov tistih s specifičnimi učnimi težavami. V preteklem šolskem letu je bilo v osnovnih šolah v program s prilagojenim izvajanjem in dodatno strokovno pomočjo usmerjenih 14.224 otrok s posebnimi potrebami, v srednjih šolah pa 5673 dijakov s posebnimi potrebami.

V nedeljo se sicer zaključuje evropski teden ozaveščanja javnosti o disleksiji.