začimbe

Sejem Narava-zdravje

Gospodarsko razstavišče bo prihodnji teden odprlo vrata prvemu sejmu po letu in pol. Od srede do sobote bo namreč potekal 51. sejem za zdrav življenjski slog Narava-zdravje, tokrat s sloganom Zdravo z naravo! Sejem, sestavljen iz več tematsko zaokroženih sklopov, bo spremljal bogat spremljevalni program, so sporočili z Gospodarskega razstavišča.

“Pod sloganom Zdravo z naravo! smo z razstavljavci in strokovnim zaledjem pripravili zanimivo razstavo izdelkov in storitev za zdravo življenje, ki jo dopolnjuje bogat spremljevalni program s prek 120 različnih dogodkov. Prireditev smo zasnovali tako, da obiskovalci lahko ogled sejemske razstave in nakup izdelkov združijo še z obiskom zanimivega, aktualnega, poučnega dogodka …” je pojasnila vodja sejma Mateja Briški.

Po njenih pojasnilih promovirajo in želijo predvsem urbanemu obiskovalcu približati pomen lokalne, zdrave in domače hrane. “Priložnost za nakup domačega medu, čajnih mešanic, ekološkega mesa, svežega sadja in zelenjave ali shranka za ozimnico. Narava nam ponuja obilje zdravja v zeliščih – tudi predavanja o tej in oni zdravilni rastlini ter njihovi širokospektralni rabi kar vabijo k udeležbi,” je dodala Briškijeva.

Različni tematski sklopi

Med tematskimi sklopi, ki jih nagovarja sejem, so prehrana, zdravje, velnes in naravna kozmetika, gibanje in zeleno sobivanje. Znotraj vsakega sklopa pa se bo na sejmu odvilo več dogodkov.

V sklopu prehrane bodo v ospredju ozimnica, ekološka in lokalno pridelana živila, sodobni trendi v prehrani: najnovejša živila na trgu, pridelava in uporaba eko zelišč, čajnih mešanic in kalčkov ter promocija poklicev v kmetijstvu.

V sklopu zdravja bodo med drugim poudarjeni problematična raba naprav z zasloni in pojavi odvisnosti, vloga ortopeda in fizioterapevta pri lajšanju in odpravi bolečin v križu, virusi in zdravilne rastline ter osveščanje o pomenu in preventivi srčno-žilnih bolezni. V času, ko je v ospredju koronavirus, bo potekala tudi okrogla miza z naslovom Odmevi epidemije. Kako naprej?, na sejmu bodo na voljo tudi informacije o pomenu cepljenja. Posebno pozornost posvečajo tudi duševnemu zdravju na šestem Maratonu pozitivne psihologije.

Sklop velnesa in naravne kozmetike bo med drugim ponujal predstavitve in delavnice o pripravi izdelkov naravne kozmetike, predstavitev genske banke zdravilnih rastlin, ponudbo sadik ekoloških zdravilnih in aromatičnih rastlin, izvedeti bo mogoče tudi vse o gojenju in uporabi zdravilnih rastlin.

Zeleno sobivanje bo naslavljalo naravi prijazno električno mobilnost, urbano vrtnarstvo in čebelarstvo, urejanje in varovanje okolja (oprema za vrt, recikliranje odpadkov in surovin, ponovna uporaba), ekološko embalažo, lokalne skupnosti in okolje, vpliv podnebnih sprememb ter stavbno in bivalno biologijo. Potekali bodo tudi razstava Na vroči strani Alp, razstava gob, razstava eksotičnih živali in terapija s pomočjo živali, pa tudi projekt Tačka daruje, register krvodajalcev.

Sklop gibanje bo medtem med drugim ponujal vadbe v trendu in priprave na Ljubljanski maraton z Natašo Gorenc, prikaz vaj za osebe različnimi stanji, obolenji in omejitvami (težave s hrbtenico in koleni, možganska kap, srčna kap, multipla skleroza, cerebralna paraliza, rak, starejše osebe) s Primožem Kirnom ter šolo zdravja.

Obiskovalci si bodo lahko na sejmu brezplačno izmerili krvni sladkor, holesterol, tlak, gleženjski indeks ipd. Na razstavnem prostoru Rdečega križa bodo lahko preverili, katero krvno skupino imajo, lahko se bodo vpisali tudi v prostovoljni register krvodajalcev. S študenti medicine bodo lahko obnovili tečaj oživljanja in spoznali vrsto drugih projektov za vzdrževanje zdravja.

Predstavile se bodo tudi kmetije

Na sejmu, katerega častni pokrovitelj je ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, se bodo predstavile kmetije in podobni ponudniki na tržnici Zveze slovenske podeželske mladine, na stojnicah Zadružne zveze Slovenije, Kmetijsko-gozdarske zbornice Slovenije, Kmetijskega inštituta Slovenije, Inštituta za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije ter manjših zeliščarjev.

Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij bo na sejmu sodelovala s tekmovanjem Ecotrophelia za študente s področja inovativnosti v živilstvu in razvoja novih izdelkov, Biotehniška fakulteta Univerze v Ljubljani pa bo predstavljala študijske programe, povezane z naravo.

Sejem bo odprt vse dni od 9. do 19. ure, za obisk pa je potrebno izpolnjevati pogoj PCT (preboleli, cepljeni, testirani). Tistim obiskovalcem, ki ne izpolnjujejo pogoja, bodo po nakupu vstopnice omogočili brezplačno testiranje s HAG testom.

Gospodarsko razstavišče bo tako zaradi epidemioloških razmer zaradi koronavirusa po letu in pol gostilo prvi sejem. Nazadnje je na Gospodarskem razstavišču potekal sejem Dom, in sicer v začetku marca lani.