srce

Teden dobrodelnosti

Danes se začenja teden dobrodelnosti, ki ga Rdeči križ Slovenije pripravlja v sodelovanju s Televizijo Slovenija. Nekatere oddaje bodo do nedelje ozaveščale o pomenu dobrodelnosti, zbirali pa bodo prostovoljne prispevke za družine in posameznike v stiski, so v sporočilu za javnost zapisali na Radioteleviziji Slovenija (RTVS).

Med tednom dobrodelnosti lahko posamezniki in podjetja že s SMS sporočilom prispevajo k zmanjševanju socialne izključenosti vsakega petega upokojenca in vsakega desetega mladoletnega otroka.

Po podatkih Statističnega urada RS je bil v Sloveniji v lanskem letu tveganju socialne izključenosti izpostavljen vsak osmi prebivalec. Še posebno problematična je dolgotrajna revščina, saj si ljudje zaradi nje lahko ne morejo privoščiti nekaterih dobrin, storitev in dejavnosti, ki so običajne za družbo, v kateri živijo, in se zaradi tega oddaljijo od socialnega okolja ali se celo izolirajo od družbe, so zapisali.

Na RKS so hvaležni Televiziji Slovenija za zbujanje sočutja pri gledalcih s širjenjem zgodb, ki jih njihovi zaposleni in prostovoljci vsakodnevno vidijo na terenu. Zgodbe družin, ki kljub zaposlitvi ne zmorejo plačati položnic za nujne življenjske stroške, in otrok, ki so kljub temu, da živijo največ dve uri vožnje stran, morje prvič videli šele s pomočjo donacij gledalcev, so v sporočilu povzeli besede predsednice RKS Vesne Mikuž.

Poudarila je, da so vsa zbrana sredstva namenjena ranljivim skupinam. Del sredstev bodo porabili za plačilo položnic za ogrevanje ali interneta in nakup hrane. Z darovanimi sredstvi bodo otrokom in starejšim omogočili tudi enotedenska letovanja na morju.”V času, ko je čutiti veliko razdeljenost v družbi, nas lahko takšne akcije povežejo, da skupaj prestopimo meje možnega in prispevamo, da bo svet lepši za vse,” je poudarila Mikuževa.

Med tednom dobrodelnosti lahko posamezniki in podjetja prispevajo s poslanim SMS sporočilom na številko 1919, bodisi z besedo SKUPAJ in tako prispevajo en evro, bodisi z besedo SKUPAJ5 in prispevajo pet evrov. Številke za darovanje bodo odprte ves teden.

Prispevajo lahko uporabniki mobilnih storitev Telekoma Slovenije, A1, Telemacha in T2. Vsi navedeni mobilni operaterji se v celoti odpovedujejo prihodkom iz naslova dohodnih in odhodnih SMS sporočil. Svoj prispevek lahko posamezniki nakažejo tudi na transakcijski račun RKS.

K tednu dobrodelnosti bodo pristopile tudi nekatere oddaje Televizije Slovenija, in sicer Tednik, Dobro jutro, kviz Vem! in Vikend paket.

Kot so zapisali na RTVS, bo tudi letos kar nekaj podpornikov projekta, med drugim pisatelj Primož Suhodolčan, šahistka Laura Unuk, stand up komika Rok Škrlep in Luka Korenčič ter Loterija Slovenije.