školjke

Kampanja za promocijo lokalnega ribištva

Kmetijsko ministrstvo je začelo kampanjo za promocijo lokalnega ribištva. Z njo želi dolgoročno osveščati potrošnike o pozitivnih vidikih uživanja rib in školjk ter o pomenu tradicije lokalnega ribištva v Sloveniji. Kampanja, ki jo je minister Jože Podgoršek s sodelavci včeraj predstavil v Izoli, bo potekala do poletja 2023.

Prednost lokalnega ribištva je v transparentnem poreklu in kakovosti, v čistem okolju in v krajših poteh, ki jih ribe in školjke prepotujejo od svojega življenjskega okolja do prodajnih polic, kar je bistveno za zagotavljanje njihove svežine, je na včerajšnji predstavitvi promocijske kampanje v Izoli izpostavil minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Jože Podgoršek.

Poleg tega pa ni zanemarljiv vidik tudi ohranjanje ribiške tradicije in lokalnih ribiških običajev kot pomemben del nacionalne identitete in kulturne dediščine, je dodal. “S kampanjo za promocijo lokalnega ribištva želimo lokalnemu ribištvu zagotoviti ugled, kakršnega si zasluži, in dvigniti vrednost njihovim proizvodom,” je dejal minister.

Slogan kampanje je Najokusnejše zgodbe naših voda, s čimer želijo potrošnikom sporočiti, da je v Sloveniji na voljo velika izbira lokalnih rib in školjk visoke kakovosti, ki so dostopne po vsej državi.

V grafično podobo kampanje so umestili ribji file v obliki knjige, ki nakazuje na zgodbe iz naših voda, tako morja kot sladkih voda. Kampanja bo v sodelovanju s slovenskimi ribiči in ribogojci, školjkarji ter nosilci predelovalne dejavnosti ribiških proizvodov dobro leto in pol potrošnike nagovarjala prek vseh glavnih komunikacijskih kanalov.

Eden od pomembnih kanalov je tudi spletna stran nasasuperhrana.si/ribe, kjer je tudi zemljevid s podatki o ponudnikih iz celotne Slovenije. Z njim želijo ponudnikom in potrošnikom olajšati izkušnjo nakupa, potrošnikom pa pokazati, kje so možnosti nakupa, je na predstavitvi povedal vodja sektorja za ribištvo na kmetijskem ministrstvu Jernej Švab.

Za kampanjo je namenjenih nekaj več kot pol milijona evrov, od tega 75 odstotkov sredstev predstavljajo sredstva iz evropskega sklada za pomorstvo in ribištvo, preostanek pa je iz državnega proračuna.

Podatki ministrstva sicer kažejo, da je bil po skoraj desetletju upadanja lani izlov rib iz slovenskega morja spet boljši, dosegel je okoli 150 ton, v letih prej pa od 100 do 120 ton. A so številke letos spet nižje, Švab pričakuje, da bodo vsaj takšne kot v letih pred letom 2020. Po ocenah ministrstva gre okoli 30 odstotkov morskih rib na borzo v Trst, ostalo ostane v Sloveniji.

Medtem pa že vse od osamosvojitve države dalje pada število ribogojcev in školjkarjev. Razlogov za to je več, je dejal minister in spomnil, da je tudi ribiče zaradi sprememb na trgu prizadela epidemija novega koronavirusa.

Slovenija, tako kot EU, po ministrovih besedah zagovarja ukrepe za ohranitev priobalnega ribolova, za kar država tudi namenja sredstva, med drugim trenutno za izboljševanje ribiških privezov in pristanišč ter za naložbe za večjo varnost in zdravje flot. “Upamo, da bomo s temi ukrepi zajezili padanje,” je dejal minister.

Glede škode, ki jo orade povzročajo školjkarjem, pa je minister včeraj povedal, da so pripravili spremembo zakona, ki je trenutno v medresorskem usklajevanju. Če bo sprejet, bo po njegovih besedah omogočal nekatere interventne izlove orad tudi v obdobjih, ko izlov orad ni dovoljen.

Kampanja za promocijo lokalnega ribištva sicer po ministrovih besedah smiselno dopolnjuje že znane kampanje za promocijo sadja, mleka in mesa v okviru obstoječega nacionalnega projekta Naša super hrana.