kaki

S 1. novembrom se začnejo dnevi kakijev

Zaradi pozebe in suše imajo pridelovalci kakijev v strunjanski dolini 70- do 80-odstotni izpad pridelka, pri čemer pa se pojavljajo razlike glede na posamezne lokacije. Ob še veljavnih ukrepih za zajezitev širjenja koronavirusa bo tako tudi letos odpadel praznik kakijev, zato pa se bodo s 1. novembrom začeli dnevi kakijev.

V Strunjanu ob dobri letini pridelajo tudi do 200 ton kakijev, letos pa bodo morda prišli do 40 ali 50 ton, je za STA ocenil Gianfranco Giassi, tudi sam pridelovalec, sicer pa predsednik Turističnega društva Solinar Strunjan.

Tako zaradi slabe letine kot zaradi omejitev, povezanih z novim koronavirusom, bo praznik kakijev tudi letos odpadel. Zato pa se bodo po besedah Giassija s 1. novembrom pričeli dnevi kakijev, in sicer zato, “da ne bi naši kupci pozabili na Strunjan in na naše kakije”.

Odprte bodo posamezne označene kmetije, ki bodo ponujale strunjanske kakije, dokler bodo imeli sadeže na zalogi. Ob tem Giassi upa, da bodo lahko na dnevih kakijev sadeže ponujali obiskovalcem vsaj 15 do 20 dni.