obrok

November Gourmet Ljubljana

Od ponedeljka pa vse do konca meseca bo ljubitelje kulinarike v prestolnico vabil festival November Gourmet Ljubljana. Tudi tokrat se bo v nizu dogodkov predstavilo najboljše, kar premore slovenska prestolnica v svoji kulinarični ponudbi, obljubljajo na Turizmu Ljubljana. Vrhunec prvega tedna bo Evropski simpozij hrane.

Za sestavo bogatega in raznolikega programa festivala se je tudi letos Turizem Ljubljana povezal s številnimi soustvarjalci, od ponudnikov gostinstva, hotelirjev, pridelovalcev, vinarjev, do javnih inštitucij, s katerimi so pripravili raznoliko dogajanje: predstavitve, gurmanske tematske dogodke, vinska in pivska doživetja ter delavnice.

November Gourmet Ljubljana bo, kot zagotavljajo na Turizmu Ljubljana, “praznik novih okusov, inovativnih jedi, svežih pristopov, nenavadnih eksperimentov, novih stikov in plodnih sodelovanj, ki bodo odmevala še vse leto in plemenitila ljubljansko kulinarično ponudbo”. V času festivala bo izšla tudi prva revija življenjskega stila Gourmet Ljubljana, ki bo v celoti posvečena gastronomski ponudbi v mestu.

Eden od pomembnejših dogodkov samega začetka dogajanja bo lani zaradi covida-19 odpovedani Evropski simpozij hrane. Potekal bo od petka do ponedeljka pod sloganom Hrana za boljši jutri.

V petek bodo v okviru simpozija ljubitelji vrhunske kulinarike vabljeni na kulinarični sprehod Gourmet Ljubljana Crawl po kulturnih hramih in znamenitostih Ljubljane z razvajanjem brbončic. V nedeljo bodo sledili dnevni izleti I Feel Slovenia in kulinarična avantura Ljubljana Soul Chefs, kjer bodo vrhunski ljubljanski chefi “združili kuharske duše in ustvarili neponovljive jedi”, napovedujejo na spletni strani dogodka.

Osrednji strokovni del simpozija pa se bo odvil v ponedeljek na Ljubljanskem gradu, in sicer pod sloganom Prebudi(mo) se. Številni veliki kuharski mojstri, novinarji, pisci, kritiki, podjetniki, lokalni pridelovalci hrane, pa tudi minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Jože Podgoršek bodo z udeleženci delili svoje zgodbe in jih spodbujali k naprednemu razmišljanju za boljšo in trajnostno prihodnost.

V okviru festivala November Gourmet Ljubljana bodo ob tem v prvih dneh obiskovalce med drugim vabili na vodeno doživetje z degustacijo po destilarni džina in viskija Broken Bones, spoznavanje veščine rezanja z japonskimi noži, otroške delavnice ter “prevzem pivnice” v pivnici Lajbah.

V nadaljevanju meseca predstavljajo naslednji vrhunec v programu tradicionalna martinovanja in Ljubljanska vinska pot ter koktejl večer Brina, še izpostavljajo na Turizmu Ljubljana.

Letošnji festival November Gourmet Ljubljana bo peti po vrsti.