hrana

Evropski simpozij hrane

Ljubljana bo od danes do ponedeljka gostila Evropski simpozij hrane, enega najpomembnejših evropskih kulinaričnih dogodkov. V tem času se bodo zvrstili številni kulinarični dogodki, vrhunec pa bo ponedeljkov simpozij, ki bo pozival k dejanjem ter spremembam za boljšo in trajnejšo prihodnost evropske gastronomije.

Simpozij, ki ga organizira Jezeršek gostinstvo v sodelovanju s Slovensko turistično organizacijo (STO) in Turizmom Ljubljana, njegov kurator pa je Andrea Petrini, eno najpomembnejših imen visoke kulinarike, se bo s spremljevalnim delom začel z današnjim dogodkom Gourmet Ljubljana Crawl.

Gre za kulinarični sprehod po kulturnih hramih in znamenitostih Ljubljane, na katerem bodo udeležence razvajali vrhunski kuharski mojstri združenja mladih gostincev JRE Slovenija. Goste bo kot prvi v Slovenskem turističnem informacijskem centru postregel Luka Košir, ki se je z Gostiščem Grič letos prvič okitil z Michelinovo zvezdico.

V nedeljo bodo butičnost Slovenije in zgodbe posameznikov s področja kulinarike odkrivali številni tuji novinarji. “V Sloveniji v okviru projekta gostimo 24 tujih novinarjev, med njimi iz najvplivnejših svetovnih medijev, kot so Fallstaf, Corriere della Sera, La Repubblica, Guardian, Forbes, Telegraph in Fine Dining Lovers,” je povedala vodja sektorja za raziskave, razvoj, inovacije in evropske projekte pri STO Barbara Zmrzlikar.

V nedeljo zvečer sledi dogodek Ljubljana Soul Chefs, kjer bodo vrhunski ljubljanski kuharji združili moči v tandemih. Tako bosta v Pen klubu skupaj kuhala Jakob Pintar in Mojmir Šiftar, v Gostilni na gradu Bine Volčič in Gregor Jelnikar ter Luka Jezeršek in Sebastjan Elbl, v restavraciji JB pa Igor Jagodic in Janez Bratovž.

Osrednji dogodek pa bo ponedeljkov strokovni simpozij na Ljubljanskem gradu. Potekal bo s sloganom Prebudi(mo) se, na njem pa bodo govorili posamezniki s področja kulinarike, znanosti, umetnosti in medijskega sveta. Med govorci bo tudi Rene Redzepi, kuharski mojster v restavraciji Noma, ki je bila letos razglašena za najboljšo restavracijo na svetu.

“Njihova naloga je, da nas navdihujejo. In ko bo v ponedeljek padel zastor, si želimo, da se vsak posameznik zaveda, da ima pomembno vlogo. Pomembno je, da začnemo pri sebi. Če vsak od nas spremeni vsaj eno dejanje v smeri boljše in trajnostne prihodnosti, lahko zagotovo kaj spremenimo,” je prepričan generalni direktor Jezeršek gostinstva Martin Jezeršek.

Del simpozija bo tudi okrogla miza z naslovom Odgovorno in butično kmetovanje kot odgovor na krizno situacijo, ki jo bo moderirala vrhunska kuharska mojstrica Ana Roš, udeležil pa se jo bo tudi kmetijski minister Jože Podgoršek.

Dogodek se bo sklenil v ponedeljek zvečer, ko bo v prenovljeni Cukrarni potekala doživljajska večerja, na kateri bo moči združilo vseh sedem letošnjih slovenskih prejemnikov Michelinovih zvezdic – Roševa, Košir, Tomaž Kavčič, Uroš Fakuč, Gregor Vračko, Jorg Zupan in Uroš Štefelin.