solata

Nacionalna konferenca obvladovanja sladkorne bolezni

Osrednja tema letošnje nacionalne konference obvladovanja sladkorne bolezni, ki je danes potekala prek spleta, je dostopnost do presejanja za sladkorno bolezen tipa 2 v Sloveniji. S konferenco je prvič zaživel tudi državni program za obvladovanje sladkorne bolezni 2020-2030, ki ga je vlada potrdila junija letos, so navedli na NIJZ.

Na konferenci so predstavili tudi stanje obvladovanja sladkorne bolezni v letu 2020 s posebnim poudarkom na covidu-19 pri osebah s sladkorno boleznijo ter uspešnost Slovenije pri zgodnjem odkrivanju sladkorne bolezni tipa 2 s predlogi rešitev.

Nacionalna konferenca se sicer tradicionalno navezuje na svetovni dan sladkorne bolezni, ki ga zaznamujemo 14. novembra.

Sladkorna bolezen sodi med največje izzive na področju javnega zdravja, saj število sladkornih bolnikov povsod po svetu vztrajno narašča. V Sloveniji je po evropsko primerljivih epidemioloških podatkih 125.000 diagnosticiranih bolnikov s sladkorno boleznijo oziroma 6,9 odstotka odraslega prebivalstva. Pravočasna diagnoza in zdravljenje sladkorne bolezni pomembno zmanjšata tveganje za dolgoročne zaplete, kot so srčni infarkt, odpoved ledvic, slepota in izguba udov.

Tesno povezanost med sladkorno boleznijo in srčno-žilnimi boleznimi stroka ponazarja z razlago, da bi lahko govorili kar o “sladkorno-srčno-žilnih boleznih”. Delež neodkritih sladkornih bolnikov je lahko tudi v razvitih državah do tretjine vseh obolelih. Po ocenah stroke bi število vseh oseb s sladkorno boleznijo v Sloveniji, ugotovljeno in neugotovljeno, lahko znašalo od 154.000 do 175.000.

Stroka opozarja tudi na debelost, ki je glavni neodvisni dejavnik tveganja tako za sladkorno bolezen kot srčno-žilne bolezni ter glavni napovedni dejavnik za moteno toleranco za glukozo in sladkorno bolezen tipa 2. V Sloveniji so v letu 2016 debelost ugotovili pri 19 odstotkih odraslih, čezmerno hranjenost in debelost pa skupno pri 58 odstotkih odraslih.