grad

Oddaja Lahko noč, otroci!: Na natečaj prispelo 945 pravljic

Na natečaj za izvirne slovenske pravljice za oddajo Lahko noč, otroci!, ki ga je razpisalo uredništvo prvega programa Radia Slovenija, je prispelo 945 pravljic. Avtorje nagrajenih in izbranih pravljic bodo razglasili 21. decembra na spletu in pred oddajo, v kateri bo prvonagrajeno zgodbo v živo interpretiral dramski igralec.

Izvirne pravljice bo ocenila strokovna komisija, ki jo sestavljajo pisatelj, pesnik in predavatelj Peter Svetina, režiserka v igranem programu Arsa Ana Krauthaker ter urednica oddaje Alja Verbole. Izmed prispelih besedil bo izbrala zmagovalno, ki bo prejela glavno nagrado v višini 800 evrov, več pravljic pa bo predlagala za odkup, so sporočili z Radiotelevizije Slovenija.

Rezultati natečaja bodo znani po 3. decembru, ko bodo izbrane avtorje pozvali, da se izkažejo z izvodom pravljice in razkrijejo svojo identiteto. Avtorje bodo nato razglasili 21. decembra.

Oddaja Lahko noč, otroci! je na sporedu Radia Slovenija že več ko 56 let in vsak večer ob 19.45 na prvem programu pospremi najmlajše v svet sanj. V vseh teh letih se ni veliko spreminjala, še vedno ima na začetku prepoznaven avizo Urbana Kodra, se je pa v zadnjem desetletju ali dveh spremenil način poslušanja. Veliko staršev in otrok pravljice namreč posluša v spletnem arhivu in med podkasti.

Natečaj za izvirne slovenske pravljice je sicer del triletnega projekta B-AIR, v katerem devet partnerskih organizacij iz osmih evropskih držav pod vodstvom Radia Slovenija raziskuje vlogo zvoka v človekovem razvoju. Finančno je podprt v okviru programa EU Ustvarjalna Evropa, še piše v sporočilu za javnost.