Aplikacija VešKajJeš s podatki o sladilih

Trend dodajanja sladil v živila, predvsem v brezalkoholne pijače, v zadnjih letih strmo narašča, so pokazali izsledki raziskave, ki jo je v Sloveniji opravil Inštitut za nutricionistiko. Strokovnjaki s področja so na včerajšnji novinarski konferenci spregovorili o nadgradnji aplikacije VešKajJeš, ki zdaj prepoznava tudi živila z dodanimi sladili.

Sladila lahko najdemo v mnogih izdelkih, ne le v pijačah in sladicah, so pokazali rezultati najnovejše raziskave Inštituta za nutricionistiko. V raziskavi so pregledali sestavo brezalkoholnih pijač na slovenskem trgu in ugotovili, da se je med letoma 2017 in 2019 delež razpoložljivih brezalkoholnih pijač s sladili povečal za 17 odstotkov do leta 2020 pa že kar za 53 odstotkov. V energijskih pijačah se je ta odstotek povečal kar za 144 odstotkov, je opozoril strokovnjak z inštituta Igor Pravst.

Povečuje se tudi prodaja živil, v katerih so hkrati dodani sladkorji in sladila. Sočasno se povečuje tudi prodaja tovrstnih pijač. Na ta račun se je nekoliko zmanjšala prodaja pijač z dodanim sladkorjem, ki pa so leta 2020 še vedno predstavljale 72 odstotkov prodaje brezalkoholnih pijač. Povečuje se tudi prodaja živil, v katerih so hkrati dodani sladkorji in sladila.

Na Inštitutu za nutricionistiko opozarjajo, da čeprav so sladila prispevala k zmanjšanju vsebnosti sladkorja v pijačah, tovrstne pijače ne predstavljajo optimalne izbire.

“Morebitni koristni učinki uživanja živil z nehranilnimi sladili so lahko kratkotrajni, še vedno pa vemo premalo o dolgotrajnih posledicah na zdravje odraslih in še posebej na zdravje otrok in mladostnikov. Prav pri njih bi morali biti zelo previdni glede učinkov uživanja nehranilnih sladil na razvoj okusa, izbire živil in nadzora nad vnosom hrane,” je izpostavila Urška Blaznik z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

S ciljem potrošnikom ponuditi koristne informacije o sestavi živil, ki jim omogočajo ozaveščene izbire, so Inštitut za nutricionistiko, Zveza potrošnikov Slovenije, Institut Jožef Stefan in NIJZ letos v okviru programa Veš, kaj ješ, ki ga sofinancira ministrstvo za zdravje, nadgradili brezplačno mobilno aplikacijo VešKajJeš, ki zdaj prepozna tudi živila s sladili. Aplikacija ima trenutno 24.000 aktivnih uporabnikov, ki lahko v bazi najdejo več kot 45.000 živil in pijač, od tega jih je 1049 s sladili.

Aktualna nadgradnja aplikacije je že druga večja nadgradnja letos. Aplikacija namreč že od poletja poleg hranilne sestave živil in brezalkoholnih pijač ter njene interpretacije v barvah semaforja uporabniku ponuja tudi informacije o energijski vrednosti alkoholnih pijač, ki potrošniku na označbi teh izdelkov sicer ni na voljo.