knjige

Tudi letošnji 37. Slovenski knjižni sejem bo potekal na spletu

Organizatorji Slovenskega knjižnega sejma so že drugo leto zapored odpovedali njegovo izvedbo v fizični obliki, ki je pred pojavom koronavirusa potekala v Cankarjevem domu. Tudi v letošnji 37. izdaji bo potekal na spletu, podaljšali pa so ga za teden dni. Med 23. novembrom in 5. decembrom načrtujejo okrog 60 dogodkov.

Predsednik upravnega odbora 37. slovenskega knjižnega sejma Miha Kovač je za STA povedal, da so se za odpoved sejma v Cankarjevem domu odločili po tem, ko je vlada v petek sprejela nov odlok za obvladovanje koronavirusa, s katerim je omejila javne kulturne dogodke. Mednje po interpretaciji državnega sekretarja na gospodarskem ministrstvu Simona Zajca sodijo tudi sejmi, je pojasnil.

Na spletu bo sicer sejem potekal v nekoliko reducirani obliki, saj internet po Kovačevih besedah “nikoli ne more nadomestiti tistega, kar se na takih prireditvah dogaja v živo”. Napovedal je, da bodo pripravili bistveno manj dogodkov z bistveno manj sodelujočimi, vseeno pa upajo, da bodo s svojimi predstavitvami knjig prisotni vsi slovenski založniki.

“V starih, predkoronskih časih smo imeli na sejmu med 400 in 500 dogodkov, letos smo jih predvideli pol manj, 200, zato da bi imeli malo več prostega časa med njimi, malo več časa za koronsko zračenje. Internet pa ima to slabo lastnost, da imamo na spletni strani lahko samo en dogodek naenkrat, kar pomeni, da bo število padlo na okrog 60 dogodkov,” je povedal Kovač.

Glede same organizacije je izpostavil še, da imajo za spletni sejem na razpolago bistveno manj sredstev. Pri tem jim je na pomoč priskočila Javna agencija za knjigo RS, ki jim je omogočila, da ga bodo lahko izvedli.