solata

Priročnik Zakuhajmo pravo izbiro

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je pripravil priročnik Zakuhajmo pravo izbiro, ki je namenjen predvsem gostincem, ponudnikom subvencioniranih študentskih obrokov. Glavni cilj je kakovostnejša študentska prehrana. Publikacija je ustrezna tudi za ostale gostinske ponudnike, ki si prizadevajo za kakovostne obroke, so sporočili z NIJZ.

Vsebina priročnika predstavi glavne vidike pravilne izbire in shranjevanja živil. Svetuje pri načrtovanju obrokov in velikosti porcij obroka. V posebnem poglavju opredeli tudi prehranske zahteve, priporočila in merila, ki so pomembna za sestavo jedilnika, določenega z razpisnimi pogoji za subvencioniranje ponudnikov študentske prehrane. V drugem delu pa priročnik ponuja praktične ideje za pripravo zdravih, okusnih in uravnoteženih obrokov, s tem pa tudi možnosti za lažje udejanjanje smernic zdravega prehranjevanja za študente, so zapisali.

“S priročnikom želimo spodbuditi in opozoriti na kakovostno pripravo obrokov, ki so pripravljeni iz kakovostnih lokalno in ekološko pridelanih živil ter tako izboljšati prehranjevalne navade. Zdrave prehranjevalne navade bodo prispevale k boljšemu zdravju študentov in ostalih gostov ter večji storilnosti in uspešnosti njihovega študija oziroma del,” so poudarili.

Priročnik je del prizadevanj nacionalnega programa Dober tek Slovenija, zdravo uživaj & več gibaj!, v okviru katerega je poudarek tudi na strokovni podpori gostincem pri izvedbi smernic zdravega prehranjevanje za študente. Pri pripravi priročnika sta sodelovala tudi Turistično gostinska zbornica Slovenije in ministrstvo za zdravje, so še pojasnili.

Publikacija je dostopna na naslednji povezavi sta.si/qQQR4X.