december

Dobrodelne akcije in projekti za lepše praznike

Bliža se decembrski praznični čas obdarovanj, ki v zadrego spravlja tiste, ki si daril ne morejo privoščiti. Zato vsako leto v tem času potekajo številne dobrodelne akcije za pomoč socialno ogroženim, največ jih je namenjenih otrokom. Zaradi trenutnih epidemičnih razmer bo tudi letos marsikateri dogodek oziroma akcija potekala virtualno.

Ena večjih akcij v okviru Botrstva in Zveze prijateljev mladine Ljubljana Moste-Polje je tudi letos Čarobna zima, s katero želijo otrokom iz socialno šibkejših družin omogočiti čarobna praznična doživetja in lepše preživljanje praznikov. Čarobna doživetja bodo tokrat zaradi protikoronskih ukrepov drugačna. Otrokom bodo želje skušali uresničiti tako, da bodo z zbranimi donacijami zagotovili vrednostne bone za trgovine z igračami, ustvarjalnim materialom, knjigarne in papirnice ter trgovine z oblačili.

V decembru tudi Slovenska karitas nadaljuje zbiranje pomoči za družine v stiski, ki je nadaljevanje vsakoletnega tradicionalnega koncerta Klic dobrote. Na letošnjem koncertu v celjski dvorani Golovec so zbrali 217.950 evrov, kar je po mnenju organizacije odraz velike solidarnosti. V prazničnem času izvajajo tudi različne aktivnosti za blaženje materialne in duševne stiske. Z eno od teh, Miklavževi angelčki, pomagajo staršem, ki si ne morejo privoščiti daril za otroke. Lani so na ta način zbrali in razdelili 394 daril.

Tudi prostovoljci Rdečega križa Slovenije (RKS) bodo v tem času obiskovali starejše in invalide v svojem okolju. Pozornost z drobnimi darilci, povabili na druženja s prostovoljci namenjajo tudi otrokom in družinam v stiski. Ponekod območna združenja RKS skupaj z učenci zbirajo hrano in higienske izdelke oziroma igrače, ustvarjajo voščilnice, ročno izdelana darilca ali pa pripravijo priložnostna darilca iz sredstev donatorjev, pečejo piškote, organizirajo božične bazarje.

V RKS veliko pozornost namenjajo tudi druženju in pogovoru. Vse to je v času koronavirusa postalo oteženo. “Zato se trudimo, da ob delitvi vseh omenjenih darilc našim uporabnikom namenimo tudi lepe besede, upanje in toplino,” so navedli za STA.

Za pomoč ljudem v stiskah tudi z novimi platformami

Ljudem v stiski bo po novem pomagala tudi nova platforma Truhoma dobrodelne organizacije Anina zvezdica. Tam lahko za pakete pomoči zaprosijo družine in posamezniki. Do konca decembra se nadaljuje tudi božična Anina zvezdica, kjer lahko ljudje donirajo hrano z daljšim rokom uporabe, kozmetiko in čistila.

Že deveto leto zapored pa bodo v društvu Humanitarček pomagali obdariti slovenske brezdomce in otroke. Prek portala Dobrodelko lahko vsakdo pomaga tako, da se registrira, izbere koga bo obdaroval, in mu po pošti pošlje darilo. Društvo organizira tudi tradicionalno božično večerjo za brezdomce z obiskom božička. Prvega decembra pa začenja tradicionalno akcijo 30 dni za 30 srčnih dejanj. Akcije bodo vsak večer objavljali na spletu in Facebook profilu.

Za čim več nasmejanih trenutkov v prazničnem času lahko poskrbite tudi z dobrodelnim Hoferjevim piškotkom Nasmeškotek. Z osebnim posvetilom ga lahko podarite svojim najbližjim, sredstva od prodaje pa bodo namenili dijakom iz socialno šibkejših družin za kritje oskrbnin v dijaških domovih. V štirih letih so z Nasmeškotki zbrali več kot 62.000 evrov, ki so jih namenili za različne programe Botrstva.

Virtualna dražba prazničnih slaščic

Lions klub Golf Bled in Rotary klub Tržič Naklo 1. decembra organizirata spletno dobrodelno dražbo prazničnih slaščic v Tržiškem muzeju. Načrtovali so jubilejno, 10. zapored, druženje in draženje praznično dišečih slaščic v praznično okrašenem muzeju, a zaradi epidemičnih razmer ne bo druženja. Izkupiček od dražbe bodo namenili projektu Starejši starejšim Društva upokojencev Tržič, otrokom, nakupu terapevtskih pripomočkov ter 5-članski družini v stiski.

Z novoletno preventivno akcijo Za boljši jutri v Zavarovalnici Triglav želijo že osmo leto zapored prispevati k osveščanju ter zmanjševanju nevarnosti in potencialnih nezgod. Akcija se bo začela 1. decembra in bo potekala do božično-novoletnih praznikov.

V podjetju Acron so pripravili akcijo Darilo za prijatelja. V papirnicah Office&More in galanterijah Bags&More je med tisočimi na voljo pet posebnih izdelkov oz. igrač za nakup. Kupljene izdelke podarijo organizaciji Božiček za en dan za dopolnjevanje darilnih škatel otrokom iz socialno ogroženih družin. Za cilj so si zastavili podariti 3000 igrač.

V Celju pa je humanitarno društvo Enostavno pomagam že sedmo leto zapored odprlo vrata Božičkove tovarne daril, v kateri s pomočjo dobrih ljudi obdari otroke iz socialno šibkejših družin iz širše celjske regije in jim tako pričara božično veselje. Letos se projekt ponovno izvaja na spletu. Odkar je Božičkova tovarna daril leta 2015 prvič odprla svoja vrata, je darilo pod božično jelko pričakalo več kot 4800 otrok.