kuhanje

V Pomurskem muzeju na ogled razstava Pomanjkanje, zadostnost, izobilje

V Pomurskem muzeju je od danes na ogled razstava Pomanjkanje, zadostnost, izobilje, ki prikazuje prehransko dediščino preteklega in sedanjega časa. Avtorica Jelka Pšajd ob tem ugotavlja, da hrana ni več vrednota kot nekoč, ker se obnašamo, kot da zraste v trgovinah.

Kot pravi etnologinja Jelka Pšajd, želijo z razstavo poudariti, da se zadostnost izgublja v dveh skrajnostih, v izobilju in pomanjkanju. Izobilje se po njenih besedah danes kaže na več ravneh, v količini pridelane hrane, umetnosti kuhanja oz. tem, da želi gastronomija postati umetnost, česar v preteklosti ni bilo. Hkrati pa, če govorimo o tem, da se zadostnost izgublja med tema dvema skrajnostma, pri pomanjkanju ne moremo govoriti samo o pomanjkanju količine prehrane, ampak posledično tudi izobilja v pomanjkanje okusa, lokalnosti pridelane hrane.

Ne moremo ločeno govoriti o pomanjkanju zadostnosti in izobilja, ampak se to danes prepleta, pojasnjuje etnologinja. “Gledati moramo tudi z drugačnimi očmi, v preteklosti so hrano kot vrednoto družinski člani ali posamezniki izkazovali tudi s tem, da so se, ali pri vsakem obroku, zagotovo pa pri glavnem, z molitvijo zahvalili bogu za pridelano hrano, ki so jo imeli na mizi. S tem, da te molitve ne smemo gledati strogo s krčanskega vidika, kajti če je hrana veljala za vrednoto, bi rekla, da so se ljudje v preteklosti zavedali, da je odvisna tudi od kakovostne pridelave in predelave, od trdega fizičnega dela in pa tudi od tega, da so čez leto pogledovali v nebo, kakšno bo vreme. Za razliko od danes, ko nam skorajda ni treba več biti hvaležen za to, kar imamo na mizi, ker se obnašamo, kot da hrana raste v trgovinah, ne pa na njivah,” je povedala Jelka Pšajd..

Razstavljeni so predmeti, predvsem posode, fotografije in skice, prehransko dediščino prikazuje eksperimentalni film. Ker je bilo v Pomurju zelo razvito lončarstvo, so prikazane tudi posode, v katerih so pripravljali in servirali hrano.

Želeli smo prikazati posodo od prazgodovine, to so posode, ki jo hranimo tudi v muzeju, do danes. Zato so na enem mestu na ogled materiali iz lončevine, kovine, emajlirana in tudi plastična posoda, da vidimo ta razvoj. In če so nekoč pekli v lončenem modelu, je namesto tega modela danes tu škatla s keksi,” še pravi avtorica razstave.