šunka

ZPS: Primerjalni potrošniški test devetih predpakiranih kuhanih pršutov

Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS) je opravila primerjalni potrošniški test devetih predpakiranih kuhanih pršutov v rezinah in šestih, narezanih v delikatesah. Izkazalo se je, da je boljši pakiran pršut, so sporočili.

V skupaj 15 izdelkih so preverili sestavo, označbo, hranilno vrednost in morebitno vsebnost neželenih mikroorganizmov ter ocenili senzorične lastnosti. V test je bilo vključenih devet predpakiranih kuhanih pršutov v rezinah različnih blagovnih in trgovskih znamk ter šest kuhanih pršutov, ki so jih narezali v delikatesah trgovin E. Leclerc, Mercator, Spar in Tuš.

Glede izbire predpakiranega ali narezanega kuhanega pršuta v delikatesi na zvezi pravijo, da je to odvisno od navad posameznika. Drugače pa delikatesa nudi prednost sveže narezanih rezin, ki so na testu prejele višje ocene za senzoriko, a imajo zelo kratek rok uporabe.

Na drugi strani imajo predpakirani narezki zaradi uporabe kontrolirane atmosfere pri pakiranju precej daljši rok uporabe, na testu pa se je tudi izkazalo, da so bile sestavine pri tistih z oceno dobro višje ocenjene od delikatesnih, ki so prejeli enako oceno.

Predpakirani izdelki so sicer v povprečju za dva evra dražji kot delikatesni. Izkazalo se je, da so med tistimi z oceno dobro dražji izdelki, so pojasnili na zvezi potrošnikov.

Preizkuševalci so pri izdelkih iz delikates opozorili, da so bili izdelki iz treh delikates narezani iz polovice stegna, medtem ko ozaveščen potrošnik pričakuje enakomerne, tanke rezine iz celega kuhanega pršuta.