temna čokolada

Raziskava Mipor: Tudi temne čokolade vsebujejo veliko sladkorja in nasičenih maščob

Marsikdo zmotno misli, da so temne čokolade bolj zdrave, saj naj bi vsebovale manj sladkorja kot mlečne čokolade. A v raziskavi Mednarodnega instituta za potrošniške raziskave (Mipor) nobena od ocenjenih 15 temnih čokolad zaradi visoke vsebnosti sladkorja in nasičenih maščob ni dobila dobre ocene, so sporočili iz Zveze potrošnikov Slovenije (ZPS).

Po podatkih ZPS so glede na nedavno spletno anketo Potrošnikovega zooma temne čokolade nekoliko bolj priljubljene od mlečnih, marsikdo pa kupuje obe vrsti izdelkov. Na Miporjevem ocenjevanju so primerjali po štiri čokolade s 70, 72 in 74 odstotki kakavovih delov ter tri s 75 odstotki kakavovih delov.

Kot pravijo v zbornici, marsikdo zmotno misli, da so temne čokolade bolj zdrave, saj naj bi vsebovale manj sladkorja od mlečnih čokolad. Pri večini ocenjevanih izdelkov pa so ugotovili visoko vrednost sladkorja, ki se giblje med 22 in 29 gramov na 100 gramov, in visoko vsebnost nasičenih maščob, ki se gibljejo med 24 in 29 grami na 100 gramov izdelka. Ugotavljajo, da je prav zaradi tega večina temnih čokolad za oceno prehranskega profila dobila oceno nezadovoljivo.

Kar 11 od 15 čokolad je vsebovalo vsaj en aditiv, na ZPS pa priporočajo izbiro temne čokolade brez dodanih arom in sladil. Devet čokolad vsebuje eno izmed trajnostnih oznak, s katerimi dokazujejo, da izhajajo iz pravične trgovine s kakavom ali ekološke pridelave, pri embalaži pa ima večina prostor za izboljšave, še dodajajo.

ZPS opozarja na to, da je tudi temna čokolada sladica, zaradi česar naj se ne uživa prepogosto in v prevelikih količinah. Priporočajo izbiro temne čokolade s čim manj sladkorja in maščob, za čim bolj trajnosten nakup pa izbiro izdelka z eno izmed zaupanja vrednih trajnostnih oznak. Opozarjajo tudi na to, da se z večjo vsebnostjo kakavovih delov viša cena izdelka.

Ocenjevanje je bilo izvedeno v sklopu primerjalnih ocenjevanj, ki jih Mipor izvaja v okviru koncesije države za opravljanje javne službe izvajanja primerjalnih ocenjevanj blaga in storitev, sofinancirano pa je bilo s strani ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo.