sadje in zelenjava

E-priročnik o zelenjavi in sadju v šoli

Ob koncu leta, ki ga je Generalna skupščina ZN razglasila za mednarodno leto sadja in zelenjave, je kmetijsko ministrstvo v okviru šolske sheme sadja, zelenjave in mleka pripravilo e-priročnik o zelenjavi in sadju. Ta je namenjen strokovnim delavcem v vzgoji in izobraževanju.

V priročniku so združili kmetijske in prehranske vsebine, povezane s trajnostnim odnosom do okolja, dediščino sadja in zelenjave ter kulturo. V teme je vključen vzgojni vidik, zato je oblikovan za didaktično uporabo. Na ministrstvu si želijo, da bi učitelji z njim obogatili vsebino izobraževalnih dejavnosti v šolah in otrokom približali poklic kmeta in razumevanje pomena zdrave prehrane.

Kot so navedli na ministrstvu, je priročnik izdelal Nacionalni inštitut za javno zdravje v sodelovanju s strokovnjaki s področja kmetijstva, prehrane, kulture, zgodovine in izobraževanja. Nastal je s finančno pomočjo EU in je namenjen izvajanju spremljevalnih izobraževalnih dejavnosti evropske šolske sheme Slastno, hrustljavo, zdravo.

Šolska shema je ukrep evropske skupne kmetijske politike. Njen namen je povečati porabo sadja in zelenjave ter mleka in mlečnih izdelkov pri otrocih in mladostnikih. Z ukrepi na temo kmetijstva, zdravega prehranjevanja, kratkih verig, ekološkega kmetovanja, trajnostne pridelave in preprečevanja zavržene oz. odpadne hrane želijo izboljšati prehranske navade otrok in mladostnikov.