dojenček

V ptujski porodnišnici lansko leto presegli 900 porodov

Ptujska porodnišnica je v letu 2021 naštela 903 porode, s čimer so prvič v zadnjih devetih letih presegli mejnik 900 rojenih otrok v enem letu. Kot je povedala predstojnica porodnega oddelka Damijana Bosilj, so zabeležili 67 porodov več kot leto prej. Rodilo se je 482 dečkov in 421 deklic, med njimi tudi štirje pari dvojčkov.

Prvi je v letu 2022 malo pred sedmo uro zjutraj mamici Janji na svet privekal Julijan, druga pa nekaj po poldnevu mamici Nini deklica Mia. Kot že tradicionalno, so obema tudi letos v bolnišnici skupaj s ptujsko občino in s pokrovitelji podelili darila.

Sicer pa so na porodnem oddelku ptujske bolnišnice generalno obnovili vse sanitarne prostore in ponovno prepleskali zidove v nekaj sobah, saj po besedah Bosiljeve želijo, da se mame in otroci na oddelku po porodu počutijo dobro. Na oddelku imajo tudi nove postelje in nočne omarice, za porodnice po carskem rezu pa zagotavljajo električne postelje.

“Veliko delamo na odnosu do otročnic, preverjamo tudi zadovoljstvo pacientk in ugotavljamo napredek na tem področju v zadnjih letih. V porodnih sobah smo enolične zidove oblekli v stilske tapete, saj želimo, da porodnica, ki rojeva pri nas, dobi občutek domačnosti,” pravi predstojnica oddelka in ob tem dodaja, da imajo tudi novo posteljo za rojevanje v vseh položajih in nove električne postelje v intenzivni negi v porodnih sobah.

Nedavno so nabavili nov CTG aparat, trenutno pa so v fazi nabave pomičnega udobnega ležišča za CTG snemanja. Letos želijo urediti še apartma na oddelku za sobivanje družine, sprejemno ambulanto v porodnem bloku in skupne prostore porodnega bloka.

V porodnišnici so se prilagodili tudi epidemiološkim razmeram po izbruhu covida-19, zaradi česar so prostore razdelili v tri območja glede na prisotnost okužb. Obravnavajo namreč tudi nosečnice, ki so pozitivne na covid-19, saj je doslej pri njih rodilo enajst okuženih nosečnic, številne pozitivne pa so obravnavali in spremljali tudi v času nosečnosti. V zadnjem valu so imeli tudi nekaj pozitivnih novorojenčkov.

Zaradi novega vala s še bolj nalezljivim sevom omikron se v ptujski porodnišnici pripravljajo na morebiten porast obolelih med zaposlenimi. Kot je za STA pojasnila Bosiljeva, so zato nedavno uvedli dvanajsturni delovnik za babice, tako da so dve ekipi med seboj ločili. Ob tem računajo tudi na to, da se jim bo obrestovala tudi dobra, kar 84-odstotna precepljenost babic ter popolna precepljenost ginekologov porodničarjev.