novorojenček

V jeseniški porodnišnici lansko leto 10 odstotkov več porodov kot leto pred tem

Na porodniškem oddelku Splošne bolnišnice Jesenice so lani opravili 801 porod, kar je 75 porodov oziroma 10 odstotkov več kot 2020. V zadnjih desetih letih so sicer na Jesenicah imeli največ porodov leta 2016, in sicer 882. Nato se je številka zmanjševala do leta 2020, ko so opravili 726 porodov, so za STA pojasnili v jeseniški bolnišnici.

Zaradi epidemije so vse porodnice ob sprejemu v porodnišnico testirali s hitrim antigenskim testom na novi koronavirus. Ob morebitnem poslabšanju zdravstvenega stanja so jih testirali tudi s PCR-testom. Od spremljevalcev porodnic so zahtevali pogoj PCT, če ga niso imeli, pa so lahko hitri test opravili v bolnišnici.

Po dogovoru z ljubljansko porodnišnico so večino simptomatskih porodnic s covidom-19 z Jesenic premestili v Ljubljano. “Zavedamo se, da lahko pri nas kadarkoli rodi pozitivna porodnica in v tem primeru smo pripravljeni na sprejem, porod in oskrbo novorojenčka in mamice,” so sicer zagotovili v jeseniški bolnišnici.

Kot so poudarili, si prizadevajo, da bi porodnicam in otročnicam omogočili čim večje udobje. “Želimo si kakovostnejših posteljnih enot, praktičnih in bolj diskretnih nočnih lučk. Letos imamo v planu obnovo dvoposteljnih sob za otročnice, da bodo bolj udobne, prijazne tako za mamico, kot dojenčka. Zelo veseli pa bi bili tudi kadrovskih okrepitev,” so izpostavili.

V lanskem in predlanskem letu je celotna bolnišnica doživela energetsko in požarno sanacijo. S tem so poskrbeli za stalno prezračevanje in klimatizacijo tudi sob na ginekološko porodniškem oddelku in v porodnem bloku. Poleg tega so dobili dva aparata Tens za lajšanje obporodnih bolečin, žogice za masažo, valj in žoge ter tudi novo porodno posteljo.