kruh

Velenje: Razdelili za več kot 223.000 evrov donirane hrane

S projektom Donirana hrana, ki ga v velenjski občini izvajajo že od leta 2014, so lani razdelili 33 ton sadja, zelenjave, pečenega mesa, sendvičev in ostalih mesnih izdelkov ter 138.447 kosov kruha, pekovskega peciva, mleka, mlečnih izdelkov in jajc. Skupna vrednost tako razdeljene hrane je znašala 223.717 evrov.

V okviru projekta organizirajo prevzem in predajo hrane, ki je pred iztekom roka uporabnosti in bi jo v nasprotnem primeru trgovci ob koncu dneva dali v uničenje oziroma zavrgli.

Hrano v Velenju donirajo Mercator Center Velenje, Interspar Šalek, Hipermarket Spar Velenjka, Hipermarket Spar Velenje, Hofer Partizanska cesta in Hofer Selo. Prevzem hrane poteka vsak dan po obratovalnem času trgovin, tudi med vikendi in prazniki, organizirajo pa ga prostovoljci različnih skupin, so sporočili z velenjske občine.

Projekt koordinira Zveza Lions klubov Slovenije, v Velenju pa prevzem hrane organizirajo prostovoljci Lions kluba Velenje, Rotary kluba Velenje, velenjskega Rdečega križa in Strokovnega sveta za socialna vprašanja pri Območni organizaciji Socialnih demokratov Velenje, ki podarjeno hrano vsak večer dostavijo v zbiralnico v Domu za varstvo odraslih Velenje, kjer jo shranijo do jutra.

Zjutraj hrano izmenično prevzamejo prostovoljci Društva upokojencev Velenje, Društva Invalid Konovo in Medobčinskega društva invalidov Šaleške doline Velenje. Prostovoljci hrano na podlagi urejenih seznamov razdelijo socialno ogroženim posameznikom in družinam.

V velenjski občini zaradi načrtovane rekonstrukcije Doma za varstvo odraslih Velenje iščejo nove lokacije za zbiralnico, kjer prostovoljci kratkoročno skladiščijo donirano hrano.

V primerjavi z letom prej so lani v projektu Donirana hrana razdelili več hrane. Ker je projekt Donirana hrana med občani velenjske občine dobro sprejet, ga bodo prostovoljci velenjskih organizacij izvajali tudi v prihodnje.