kruh

Nagrada za najbolj inovativna živila leta 2022

Nagrado Inštituta za nutricionistiko za najbolj inovativna živila leta 2022 je letos prejelo deset podjetij, katerih izdelki so v svojih kategorijah izstopali. Tudi letošnji izbor dokazuje inovativnost domačih proizvajalcev, je na spletni predstavitvi zmagovalcev dejala generalna direktorica direktorata za hrano in ribištvo Ana Le Marechal Kolar.

Nagrade so letos prejeli Eta Kamnik za lečin bolognese Natureta, Spar Slovenija za Spar premium kruh z bučno prgo in drožmi ter za namaz iz laškega fižola, Mercator IP za tri izdelke iz linije Minute: obroki iz kvinoje, polnozrnatega riža in ajde z dodano zelenjavo, Mlekarna Planika za kefir z vitaminom D3, Mlinarjev sin za pirine testenine s sirotko, Engrotuš v sodelovanju z Ano Roš in podjetjem BeLife za brezalkoholno pijačo kombuča z okusom hruške z ajdo in pehtranom, in Sirarstvo Tinka za proseni desert.

Letos so prvič podelili tudi posebno nagrado za inovativnost s področja trajnosti. Kot je pojasnila vodja projekta na Inštitutu za nutricionistiko Anita Kušar, so zaradi več izstopajočih predlogov podelili tri nagrade, in sicer Posestvu Trnulja za razvoj bio sojinega polepta Pečenjak, Engrotušu, ki je v sodelovanju z Ano Roš in Zavodom za trajnostni razvoj lokalnih skupnosti Renkovci razvil omako s paradižnikom ter podjetju Graska za linijo izdelkov Grashka.

Prvič so podelili tudi posebno nagrado za inovativnost pri zniževanju vsebnosti soli v kruhu. Za to potezo so se odločili, ker Slovenci v povprečju zaužijemo za 135 odstotkov preveč soli, kar povečuje tveganja za srčno-žilne bolezni, ravno kruh pa predstavlja enega večjih virov soli. Nagrado sta prejela Žito za kruh Žito Drožnik in Spar za že omenjeni kruh z bučno prgo in drožmi.

Ključni kriterij pri ocenjevanju živil je ustrezna prehranska sestava. Ta kriterij je izpolnjevalo več kot 60 odstotkov od prejetih 85 predlogov. V nadaljnjem ocenjevanju so med kriteriji še senzorična ocena, embalaža in trajnost živila, je pojasnila Kušarjeva.

“Tudi letošnji izbor dokazuje inovativnost domačih proizvajalcev in nam sporoča, da imamo v slovenskem prostoru velik potencial pri razvoju teh inovativnih proizvodov,” je dejala Le Marechal Kolarjeva z ministrstva za za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Projekt na ministrstvu podpirajo, ker želijo s tovrstnimi aktivnostmi poudariti pomembnost same pridelave in predelave kmetijskih pridelkov in živil v Sloveniji.

Projekt podira tudi ministrstvo za zdravje, kjer jih veseli, da se vsako leto na izbor prijavi vedno več inovativnih izdelkov. Po besedah vodje sektorja za varovanje zdravja pri ministrstvu Marjete Recek, je izbor najbolj inovativnih živil primer zglednega vključevanja zdravstvenih priporočil v razvoj novih izdelkov.

“Pri tem so zlasti pomembna živila, ki so del vsakodnevne prehrane, saj s tem na ravni populacije vplivamo na manjšo obolevnost za sodobnimi civilizacijskimi boleznimi, ki izhajajo iz neustreznega prehranjevanja,” je dejala.

Namen projekta, ki je letos potekal osmo leto, je spodbujati inovativnost domačih proizvajalcev pri razvoju živil in na ta način potrošnikom zagotoviti pestrejši izbor kakovostnih živil z več vidikov, je povedal Igor Pravst z Inštituta za nutricionistiko. S podelitvijo nagrade s področja trajnosti so želeli spodbuditi ponudbo tovrstnih živil na slovenskem tržišč, je pojasnil.

Sodelovanje pri projektu je za podjetja brezplačno, prijavijo lahko do tri izdelke, pogoje je, da so bili ti na trg poslani v zadnjem letu, podjetja pa lahko nato nagrajene izdelke promovirajo z uporabo posebnega znaka.

Zagotavljanje lokalne, regionalne in državne samooskrbe s hrano v povezavi z naprednimi tehnologijami in novimi kakovostnimi prehranskimi izdelki je osrednjega pomena za celoten sektor kmetijstva in za našo državo, je medtem v sporočilu za javnost, objavljenem na spletni strani inštituta, navedel kmetijski minister Jože Podgoršek. Ob tem je čestital nagrajencem, še posebej tistim, ki so prejeli osebno nagrado za inovativnost s področja trajnosti.