pes in mačka

Pomurje: Največ donacij iz dohodnine društvu za zaščito živali

V Pomurju so zavezanci največ donacij dela dohodnine za leto 2020 namenili Društvu za zaščito živali Pomurja. S prejetimi skoraj 57.000 evri se društvo uvršča na 15. mesto med vsemi prejemniki donacij v Sloveniji in na drugo mesto prejemnikov, ki skrbijo za živali. Pred njimi je le celjski zavod Mačja hiša z donacijami v višini dobrih 94.000 evrov.

Društvo za zaščito živali Pomurja, ki je lani zaznamovalo 15-letnico delovanja, se v veliki večini financira prav iz donacij dela dohodnin. “Res smo hvaležni za to možnost in veseli, da se je v zadnjem letu ta del povečal na en odstotek. Najbolj všečno je to, da posameznika to nič ne stane, nam pa pomeni ogromno in mislim, da je res škoda, da to ostane neizkoriščeno. Nam je to večinski del financiranja in brez njega si nikakor ne bi mogli privoščiti tako obsežnega dela,” je v izjavi poudarila članica društva Anamarija Žnidarič.

Ukvarjajo se zlasti s pomočjo psom in mačkam. Pri psih so največji problem verige in boksi, je povedala Žnidaričeva. Kot je ocenila, bo problematika zapiranja psov v bokse po prepovedi uporabe verig še izrazitejša. Pri mačkah je največja težava nenadzorovano razmnoževanje, katerega posledica so tudi zapuščene in potepuške mačke. Mačke so tudi dobro prehranjene in nimajo naravnih sovražnikov. Če jih ne steriliziramo oz. kastriramo, lahko v enem letu pričakujemo okoli osem dodatnih mačk, naslednje leto pa že 32 itd., je dodala.

V društvu skrbijo za okoli 200 prosto živečih mačk, nimajo pa prostorov za živali. “Nismo zavetišče, nismo inšpekcija. Nimamo prostorov, kamor bi živali nameščali, hkrati pa tudi nimamo pristojnosti, da bi živali odvzeli. Naše poslanstvo je pomoč, ozaveščanje, da bi potem skrbniki sami skrbeli za živali,” je pojasnila Žnidaričeva.

Danes bo društvo začelo vsakoletno akcijo sterilizacij in kastracij mačk in psov, ki traja dva meseca in omogoča 20-odstotni popust na ceno storitve. Sicer pa društvo vsak teden odpelje na sterilizacijo ali kastracijo od 20 do 30 mačk. Lani so tako poskrbeli za okoli 900 živali, v veliki večini mačk.

Društvo ima od 10 do 15 redno aktivnih članov, dva sta zaposlena za poln delovni čas, eden za polovični. Delujejo preventivno in ozaveščevalno, po drugi strani pa s terenskim delom pomagajo reševati neustrezne razmere, v katerih živijo živali. Ozaveščajo tudi otroke v šolah in vrtcih; tako so kljub epidemiološkim razmeram lani izpeljali 75 predavanj, predlani 70. Na terenu pa sta vsak dan po osem ur dva člana društva.