dojenček

Polovica staršev in nosečnic izpostavljenih neetičnim tržnim praksam industrije mlečnih formul

Poročilo Unicefa in Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) navaja, da je bilo 51 odstotkov staršev in nosečnic, ki so sodelovali v anketi, izpostavljenih neetičnim tržnim praksam industrije mlečnih formul, ki kršijo mednarodne standarde o prehrani dojenčkov, so na Unicefu zapisali v včerajšnjem poročilu za javnost.

Tržni prijemi industrije po navedbah poročila vsebujejo neregulirano in invazivno ciljno usmerjeno oglaševanje na spletu, sponzorirane svetovalne mreže in telefonske linije za pomoč uporabnikom, promocije in brezplačna darila ter prakse, s katerimi vplivajo na izobraževanje in priporočila zdravstvenih delavcev.

Sporočila oglaševalcev so pogosto zavajajoča in znanstveno neutemeljena ter kršijo Mednarodni kodeks o trženju nadomestkov materinega mleka, ki ga je WHO sprejela leta 1981, da bi zaščitila matere pred agresivnimi tržnimi praksami otroške prehrambene industrije, so navedli. Po navedbah poročila nenehna izpostavljenost zavajajočim tržnim praksam dodatno krepi mite o dojenju. Ti med drugim omenjajo, da materino mleko ne zadošča prehranskim potrebam dojenčkov, zato je nujno dodajanje mlečnih formul, ki naj bi krepile imunski sistem in izboljšale razvoj.

Generalni direktor WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus je ob tem dejal, da “je trženje mlečnih formul še vedno nesprejemljivo vseprisotno, zavajajoče in agresivno”. Pozval je k sprejemanju in izvajanju predpisov za zaščito zdravja otrok. K sprejemanju politik in naložb v dojenje in zaščiti pred neetičnimi praksami industrije je pozvala tudi izvršna direktorica Unicefa Catherine Russel. “Napačna in zavajajoča sporočila o mlečnih formulah hudo ovirajo dojenje, ki je dokazano najboljše za dojenčke in matere,” je dodala.

Čeprav dojenje zagotavlja močno obrambo pred otroško podhranjenostjo, ščiti pred številnimi otroškimi boleznimi in zmanjšuje možnosti, da mati zboli za sladkorno boleznijo, debelostjo in nekaterimi oblikami raka, je po vsem svetu izključno dojenih samo 44 odstotkov dojenčkov, mlajših od šest mesecev. Odstotek dojenih otrok se v zadnjih dveh desetletjih počasi viša, prodaja mlečnih formul pa se je v približno istem obdobju skoraj podvojila.

Unicef, WHO in partnerji pozivajo vlade, zdravstvene delavce in industrijo prehrane dojenčkov, naj prenehajo izkoriščevalsko trženje. Predlagajo sprejemanje zakonov za preprečevanje promocije industrije, vlaganje v politike za podporo dojenja, upoštevanje kodeksa in naknadnih resolucij s strani prehrambene industrije ter prepoved zdravstvenim delavcem, da sprejemajo sponzorstva industrije.

Poročilo o industriji mlečnih formul, ki je vredna 55 milijard ameriških dolarjev, vsebuje izsledke razgovorov z 8500 starši in nosečnicami ter 300 zdravstvenimi delavci iz osmih držav, in sicer Bangladeša, Kitajske, Mehike, Maroka, Nigerije, Južne Afrike, Združenega kraljestva in Vietnama, so še navedli v sporočilu.