otrok

Društvo Viljem Julijan začelo zbirati pomoč za ukrajinske otroke z redkimi boleznimi

Društvo Viljem Julijan je začelo zbirati pomoč za otroke v Ukrajini, ki so hudo bolni ali imajo redko bolezen. Hkrati so začeli zbiralno akcijo, s katero želijo v Ukrajino poslati zdravila in medicinske pripomočke za otroke z redkimi boleznimi.

Ukrajinski otroci denimo z rakom, težkimi imunskimi pomanjkljivostmi, cistično fibrozo in spinalno mišično atrofijo so se v vojni znašli v grozljivih razmerah, so opomnili v društvu.

Ukrajinske in evropske organizacije za redke bolezni so jim povedale, da v Ukrajini kritično primanjkuje zdravil in medicinskih pripomočkov za te otroke. Prav tako so številni otroci ostali brez medicinske oskrbe, saj zaradi vojne ne morejo do otroških bolnišnic.

Tako otroci z redkimi boleznimi po navedbah društva niso v življenjski nevarnosti samo zaradi bomb, ampak tudi zaradi onemogočenega dostopa do zdravil in zdravljenja. Največja otroška bolnišnica v Ukrajini, ki je v Kijevu, je za večino preostale države postala povsem nedostopna. Bolnišnica Ohmatdit deluje v kritičnih razmerah, otroci in mladi pa se morajo skrivati v kletnih prostorih zaradi raketnih in bombnih napadov. Glede na to tudi v bolnišnici potrebujejo pomoč, so izpostavili v društvu.

Po njihovih navedbah je nujna evakuacija otrok z rakom in drugimi redkimi boleznimi iz Ukrajine, da bi lahko dobili ustrezno zdravstveno oskrbo v tujini. Društvo je ministrstvo za zdravje že prosilo, da Slovenija po zgledu nekaterih drugih evropskih držav sporoči Ukrajini pripravljenost, da sprejme otroke z rakom in drugimi težkimi boleznimi ter jim omogoči potrebno zdravstveno oskrbo in nastanitev.

Hkrati je društvo začelo akcijo, s katero želijo v Ukrajino poslati zdravila in medicinske pripomočke za otroke z redkimi boleznimi. Ti med drugim potrebujejo zdravila proti bolečinam, hemostatike, prenosne inhalatorje oz. respiratorje, koncentratorje kisika, antibiotike, encime in hemostatske povoje, poleg tega pa tudi spalne vreče. Pri tem se obračajo na slovenske proizvajalce ali uvoznike zdravil in medicinskih pripomočkov, da prispevajo za ukrajinske otroke.

Ukrajinskim otrokom s hudimi boleznimi in življenjsko ogrožujočim zdravstvenim stanjem je mogoče pomagati tudi s sporočili sms na 1919 s ključno besedo VJ5 ali z nakazilom na Društvo Viljem Julijan – sklad Viljem Julijan na TRR SI56 0400 1004 6908 898. Sklic je 00 002022, namen pa Ukrajina – za male borce.